Agirê Jiyan grubu müzik hayatına , Kürt halk ezgilerinin özüne bağlı kalınarak, modern müziğin estetik ve felsefi yönlerini esas alıp Mezopotamya halklarının çok renkliliği içerisinde, enternasyonalist bir müzikal anlayisla kendini 1992 yılında ifade etmeye başlamıştır.
1992-1996 yılları arasında gerek konserlerde gerekse şenliklerde kitlelerle buluşma anlamında uzun bir yol kat eden Agirê Jiyan bu çalısmalarını 1996 yılında çıkarttığı ADARÊ isimli albümüyle taçlandırdı. Bu albüm dört yıllık hummalı bir çalismanın ürünüydü. Bu üründe Kürt halkı ezgilerini kendine özgü ve kendi halk gerçekliginden kopuk olmayan bir tarzda yorumlayarak, kitleler içersinde büyük beğeni ve popülarite kazandı. Bu süreçten sonra çalismalarina gerek yurt içinde gerekse yurt dışında daha bir yoğunluk katan Agirê Jiyan 1999 yılının sonlarında 2. albümü olan HÊLÎN‘ i çıkarttı. 2. albümünden sonra Agirê Jiyan içinde yaşadığımız süreçle birlikte , kültür ve sanatın ve bu alanda kurumsallaşmanın önemini kavrayarak, konser çalismalarına ağırlık verdi. Ezgilerimizin, türkülerimizin, alternatif kültürümüzün ülke toprağının her karışına serpme sorumluluğu içersinde bir çok konser düzenleyenAgirê Jiyan‘ın özellikle Adana Mimar Sinan Açik Hava Tiyatrosu ve Adiyaman Atatürk Stadyumukonserleri ilk göze çarpanlar arasında.
Yıllardan beri yok edilmeye çalışılan Mezopotamya halklarının bu çok renkliliğinin yaşatılması ve yeşertilmesi anlamında çalışmalarını sürdüren Agirê Jiyan önüne koyduğu bu hedefi gerçeklestirmenin inadi ve israrı içinde yoluna devam etmektedir. Bu çalısmalarımızın ve üretimlerimizin egemen kültür açısından nasil bir sorunsallık taşıdığını bilenler bizlerin türkülerimize , halaylarımıza , düğünlerimize, konserlerimize kısaca var oluşumuza olan tahammülsüzlüklerini her fırsatta ; Gerek konserlerimize izin vermeyerek , gerek kasetlerimizi toplatarak gerekse çalışmalarızı engelleyerek hayata geçirmektedir.
Ama bizler sanatın büyük bir yoğunluk, derinleşme ve direnç gerektirdiğini biliyor ve de Kürt aydınlanmasında bu zorlukları göğüsleyip gereken emeği yoğunluğu ve direnci göstermekte kararlıyız.
ALİ GEÇİMLİ:
17 Temmuz İstanbul doğumlu olup aslenÇewlîg/Kêxî – Bingöl /Kığı’ lıdır. Lise mezunudur.
Müzik kariyeri 1990′ da Tuzla’da başladı. 1992’de Agire Jıyan müzik grubunu kurarak MKM bünyesinde çalışmalarına devam etti. Grubun kurulmasında ve müzikal yapısının oluşumunda ses renginin belirleyeci etkisi oldu.2000 ‘de Şahiya Stranan 1’de ‘Naze’, 2002’de Ahmet Kaya anısına ‘ Dinle Sevgili Ülkem’ albümünde ‘ Başım Belada’ ve 2005’de Şahiya Stranan 2 albümünde ‘ Slava min diki’ parçalarını seslendirdi.
Grupta solist olmanın dışında otantik anonim parça araştırması ve bir çok parçanında bestecisidir. Ali Geçimli evli ve bir oğlu vardır.
AHMET TABAR:
3 Mayıs 1980 İstanbul doğumlu. İlk, orta ve yüksek eğitimini İstanbul’da tamamladı.
1991’de MKM’nin açılmasıyla beraber Gulen Mezrabotan adlı çocuk korosuna dahil olup müzik hayatına ilk adımlarını atmış oldu. Daha sonra çocuk korosunun albüm çalışmaları ve müzikaller bunu takip etti. Birbirni takip eden bu çalışmaların zirvesi olarak değerlendirdiği Agire Jiyan grubuna dahil oldu. Yaklaşık 12 yıldır grupla beraber müzik çalışmalarını sürdürmekte. Ahmet (Amed) grupta piano-keyboard çalmanın yanısıra grubun beste, aranjörlük ve müzik yönetmenliğini de yapıyor.