Burhan Berken Kimdir ?
1969, Diyarbakır Ergani’de doğdu. 1986’da müziğe başladı. İlk albümü Ba, 2001 yılında kalan müzik tarafından yayınlandı. ikinci albümü Jar û Evin ise 2005’te anadolu müzik tarafından yayınlandı.
Burhan Berken’i dinleyenleri; albümlerinden çok, sahne performansıyla tanıyor. Boşuna değil elbette. Öyle ki; Kürt müzisyen, sahnede yerini aldığında, müzik yeni bir zamana doğru akıyor. Kürt müziği, Burhan Berken’in sesi ve yorumuyla sınırları kaldırıyor, yeni bir kapı aralıyor ve sonsuzluğa doğru yol alıyor. O zaten kendini buradan tanımlayarak “Benim yerim sahnedir. Bıraksalar sahnede saatlerce şarkı söyleyebilirim” diyor.
Tükenmek bilmeyen performansıyla saatlerce sahnede kalmayı başarabilen Berken, seslendirdiği şarkılara kattığı özgün yorumuyla, dinleyenlerini de şaşırtıyor. Bir sahne aşığı olan ve Kürt müziğine yeni bir soluk getiren Diyarbakırlı genç sanatçı, “Bâ” adlı çalışmasından sonra Anadolu Müzik’ten çıkan yeni albümü Jar ü Evin’le karşımızda… İlk albümünde geleneksel parçalara ağırlık veren Berken, Jar ü Evin (aşk ve zehir) adlı albümünde, bizi besteleriyle buluşturuyor.
Kent olgusu öne çıkıyor
Sanatçı, bu albümünde yaptığı bestelerde ve yazdığı sözlerde kenti anlattığını belirtiyor. Albümlerinde geleneksel çalışmalara yer verse de, şarkılarında daha çok -metropolde yaşadığı için- kent olgusunun öne çıktığını söyleyen sanatçının, kendine ve kente dair tüm duygularını “Jar ü Evin” de bulabilirsiniz. Sanatçı, “Kendimi bulduğum bir albüm” diye adlandırdığı albümünün adını da, yaşamın ta kendisinden esinlenerek belirlemiş. Yaşamın tüm zıtlıkları bir arada barındırdığını belirtiyor sanatçı ve bunun bir yaşam biçimi olarak seçtiği müziğe de yansıdığını ifade ediyor.
Dengbej geleneği
Burhan Berken, dengbej bir ailenin oğlu. Gerek sahnede, gerek albümlerinde seslendirdiği parçalarda işte bu geleneğin izini görebilirsiniz. Sanatçı, son albümünde yer verdiği şarkıları farklı nağme ve söyleyişlerle seslendiriyor. Burhan Berken “Jar ü Evin” de hiç okumadığı tonlarda şarkıları seslendirmeyi deniyor, doğaç gücünü, yorumlama gücünü kullanıyor.
Burhan Berken kendi yaptığı müziği tarif etmiyor, etmek de istemiyor. “Arayış, sürekli arayış” içinde olduğunu söylüyor. “Yaşam durağan olmadığı gibi müzikte durağan değil.” diyen sanatçı, daha yolun başında olduğunu vurguluyor.
Sanatçının müziği deneyselliğe açık. Öyle ki, seslendirdiği şarkıları farklı kültürlerin geleneksel enstürmanlarını kullanarak renklendirmiş.
Burhan Berken, çıkardığı albümlere karşın, sahneden, sahne büyüsünden vazgeçemiyor. Konserlerinde yakaladığı tadı, albümlerinde yakalayamadığını belirten sanatçı, yakında karşımıza, bir konser kaydıyla çıkabilir. Çünkü O, bir şarkıyı canlı, doğaçlama, kitleyle iletişim haliyle okumanın tarifsiz bir duygu olduğunu söylüyor.
Burhan berken – Gulfiros
Burhan Berken – Keçê
Burhan Berken – Sosin
Burhan Berken – Min Go
Burhan Berken – Qumrike
Burhan Berken – Ferzê
Burhan Berken – Tew Veyvike
Burhan Berken – pejna te naye
Burhan Berken – Dilop Dilop
Burhan Berken – zerî
Burhan Berken- Êvar ê
Burhan Berken – Were Rinde