Çar Newa Kimdir ?
Dört Melodi anlamına gelen Çar Newa 1988 yılında aralarında Dr. Ahmet Kaya, Dr. Fikri Kutlay ve Abdülmelik Şeyh Bekir’in de bulunduğu, Ankara’da üniversite okuyan bir gurup öğrenci tarafından kurulan Koma Amed ile başlayan bir çalışmanın öteki seslerinden biridir. O dönem bu çalışmaya bağlı olan Çar Newa’nın solisti Serhat Karakaş ise Dengê Azadî içinde müzikal üretime başlar.
Yasaklı 1990′lı yıllarda, Kulîlka Azadî (Özgürlük Çiçeği) adlı ilk albümlerini, çok zor şartlar altında çıkartmayı başarırlar.
1993 yılında Koma Amed olarak solist Serhat Karakaş’ında grupta yer alması ile birlikte ‘Agir û Mirov’ (Ateş ve İnsan) ile insanın ateşle dansını ve ‘Dergûş’ (Beşik) adlı albümlede beşikte bebek bırakılmış Kürtçe ezgilerin, büyümesine ve dünya’ya tanıtılmasına öncü oldular.
Hatta o kadar ki, albüm dönemin dışişleri bakanı İsmail Cem’in dış gezilerinde çantasının bir yerinde her zaman yer etti ve dış görüşmelerde hep görüşme masasına konuveriyordu. Ama masadaki ‘Dergûş’ sahneye yasaklardan dolayı çıkamıyordu.1997 yılında grupta yer alan müzisyenlerin önemli bir kısmı yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Fakat grup yeni bir solukla ve yeni bir isimle müzikal çalışmalarına ara vermeksizin devam etti.
Grup artık çoğunlukla yurt dışından olmak üzere – ki grubun bir bölümü her zaman burada müzikal çalışmalar ve özellikle derleme çalışmalarını sürdürdüler- Çar Newa ismiyle, ‘Sî’ (Gölge) ve ‘Mak’ yani anaçlık, doğurganlık, üretkenlik adlı albümlerle, ülkeden birazda uzak bir şekilde üretmeye devam ettiler. Uzaklığın, savaşın, zulmün gölgesine, karşı barışın ve toprağın üretkenliyle karşı durdular ve üretiler.
Sezen Aksu ‘Mak’ için; “Ben müziğin tanrının nefesi olduğuna inananlardanım ve hayatı karşılayabilmek için o nefesin sudan ekmekten daha gerekli olduğuna… Hayat türkülerden geçip bir kez daha güzelleşti…” der
Çar Newa ülkemizde yaşayan tüm halkların lehçeleriyle şarkı söylemiş bir grup olarak barışı, kardeşliği ve eşitliği önemsediğini yaptıklarıyla gösteriyor.