Sılbûs û Tarî KİMDİR ?
Karakoçan’nın Karsini (Bazlaman) köyünden Doğan ailesi fertlerinin oluşturduğu müzik grubu Silbus û Tari! Baba Musa Doğan ile çocukları Gülden, Gülsefa’ Anter ve semadan oluşuyor. Grup ismini Bingöl-Elazığ ve Dersim üçgeninin kesiştiği yerdeki iki kardeş dağ dan (Silbus ve Tari) almaktadir. Mitolojiye göre bu kardeş dağlardan Silbus (Ermenice) aydınlığı tari (Kürtçe) karanlığı temsil etmektedir.
Sülbus ve Tari dağları yan yana duran ve dört mevsim üzerindeki karları erimeyen heybetli iki dağdır. Karakoçan’ dan bakıldığında bu kardeş dağları görmek mümkündür. Yörede kutsal değeri olan bu dağlarda yükselti fazla olduğundan ilk bahar mevsimi yazın sonlarına doğru gerçekleşir. İnsanlar bu kutsal dağlara gidip dualar etmekte ve kurbanlar kesmektedirler.
Aile Müzik Grubu:
Ülkesinde yaşadığı zorluklar ve baskılar nedeniyle12 Eylül süreci ardından 1985 yılında yurtdışına çıkmak zorunda kalan Musa Doğan’ın müzikle tanışması lise dönemlerine dayanıyor. Liseyi Elazığ Karakoçan lisesinde okuyan ve söylediği Kürtçe şarkılarla beğeni toplayan ancak bu arada da gözaltı ve baskılara maruz kalan Musa Doğan, bağlama çalmayı da kendi çabasıyla bu dönemde öğrenir.
Ailenin büyük çocuğu Gülden (1984) babasının da katkısıyla küçük yaşlardan itibaren müzikle ilgilenmeye başlar. 12 yaşından itibaren piyano dersi almaya başlayan Gülden St.Gallen Müzik Akademesi’nin organize ettiği kilise korosunda yeralır. Ama seyirci karşısına ilk çıkışı aslında daha eskilere dayanıyor Gülden’in.Uzun bir eğitim sürecinden sonra Gülden üniversite imtanlarini kazanarak Bes yıl sürecek Müzik ve Pedegoji öğrenimine devam ediyor. Yeni çıkan “diyalog” albümünün aranjesini yapan Gülden ayni zamanda diğer grup elamanlarının eğitimi ile de ilgilenmektedir.
Gülsefa: Aile orkestrasında yer alan grup elemanlarından olan Gülsefa (1989) 2000 yılından itibaren grubun sayısını üçe çıkarır. Gülsefa’da ablası Gülden kadar erken tanışır sahneyle. Vokalist olarak katıldığı gruba flütten gitara kadar çeşitli müzik aletleriyle zenginlik kazandırır.Grupta Seslerin Kraliçesi diye adlandırılan Gülsefa her yerde gündüz – gece , soğuk – sıcak demeden, yorulmadan okur. Yabancı diler öğrenmeye meraklı olan Gülsefa şimdiden Kürtçe, Türkçe, Almanca, Fransızca ve İngilizce konuşabilmektedir
Anter: (1993), ailenin üçüncü Çocuğu grubun ikinci erkek üyesidir. Bateri ve Elektro-Gitarla gruba zenginlik katmıştır.Futbol oynamayı ve kitap okumak seven Anter astronomi, coğrafyaya ilgi duymaktadır.
Sema: (1998) ailenin en küçüğü. 2002 yılından bu yani Kürt çocuk korosunda ders almaktadır. Ayrıca şehir akademisinde keman kursu ve Şehir Tiyatrosunda modern Hip Hop Dans kursuna başlamıştır. Sema’nın tek isteği, Gülsefa ve Gülden gibi her dilden Pop müziğini icra etmektir
İlk ürün: Rewi (Yolculuk)
İsviçre’nin Basel şehrinde bulunan Sefkan Kültür Merkezi (SKM) bünyesinde çalışmalarını sürdüren Silbus u Tari ilk meyveleri olan albümleri Rewi’yi (Yolculuk) İstanbul’da Kom Müzik’ten çıkarır. Albüm Avrupa’daki dinleyicileriyle buluşması ise Mir Prodüksiyon aracılığıyla olmuştur.
Sılbûs û Tarî uzun aradan sonra, ikinci albümü ile dinleyenleri karşısına çıktı! Mir Müzikten “Diyalog” ismiyle çıkan albümde Kürtçe, Zazaca, İngilizce ve Türkçe on iki şarki yer almaktadır.
Kaynak : Mirbotan.com