Cıwan Haco Kimdir ?
Şeyh Sait isyanından sonra, Midyat‘tan Suriye’ye göç etmek zorunda kalan büyük bir ailenin ferdidir Ciwan… Ailenin atası, Haco Ağa olarak bilinir. Şeyh Sait isyanının bastırılmasında, devlete destek verirse eğer birtakım “imtiyazlar” vaat edilir kendisine, ama her vaat gibi yerine getirilmez, Suriye’nin yolları görünür Haco Ağa‘ya mecburi. Suriye hükümeti toprak verir kendisine, geniş aşiretiyle buraya yerleşir, ancak Kürtlüğü başına beladır, topraklar elinden alınır sonra, aile göçe zorlanır, dünyanın her yerine dağılır aile fertleri… Yazar çıkar aileden, şair, ressam, müzisyen çıkar, akademisyen çıkar.
İşte Ciwan Haco, bu aileden çıkmış sanatçılardan biridir.
1980′li yıllarda korsan kasetleri kaçak yollardan Türkiye, İran, Irak ve Suriye‘ye girdiğinde, müzik serüveni çoktan başlamış ve Almanya’da Bochum Üniversitesinde müzik eğitimi görüyordu Ciwan Haco. Kendine has bir tarzı vardı; Kürt müziğinde o zamana kadar alışık olmayan bir “ses” olarak girdi. Pop, rock ve etno-caz türünü, bir daha çıkmamacasına Kürt müziğine sokarken, kocaman bir coğrafyada çok büyük bir hayran kitlesini yaratıyordu. Arkasından gelecek bir sürü müzisyene “örnek” oluyor ve Avrupa’nın önemli caz kulüplerinde sahneye çıkıyor, dünyanın çeşitli yerlerinde verdiği konserleri hıncahınç doluyordu.
Ciwan Haco, 1957 yılında Suriyenin Kamışlo kentinde doğdu. Lise öğreniminden sonra Almanyanın Bochum Üniversitesi’nin müzik fakültesinde 3 yıl öğrenim gördü. Avrupalı müzik gruplarıyla çalışmalar da yapan Ciwan Haco’nun Türkiye’de, ‘Sî û sê Gule’,’Durî’,”Bilura mîn’,’Gula sor’,’Leyla’ isimleri albümleri çıktı. Ayrıca sanatçının Avrupada da ‘Peşmerge’, ‘Serhildan’, ‘Diyarbekîr’, ‘Girtîyên Azadîyê’ isimli albümleri yayınlandı.
Otantik Kürt müziği özelliklerini Pop-Folk ve Rock ağırlıklı kalıplar içerisinde düzenleyerek, bu ezgilerin dünyaya açılmasını sağlayan sanatçı, geleneksel olanı popülerleştirdi.